Småkakor

Igår bakade jag småkakor för första gången faktiskt! Småkakor har nämligen aldrig varit min favorit och jag har därför alltid prioriterat andra bakverk framför dessa när jag bakat. Igår bestämde jag mig dock för att testa! Jag valde då att följa ett recept av bakexperten och kakdrottningen Birgitta Rasmusson, även känd som domare av hela sverige bakar. Resultatet blev, som kakdrottningen själv brukar säga, en hejdundrande succé!
Det som är roligt med att göra småkakor är att man kan låta fantasin flöda och göra precis som man vill. Efter att jag gjort kakdegen delade jag upp den i två delar. Till den ena delen tillsatte jag sylt och gjorde syltsnittar. Till den andra delen inspirerades jag av ett recept på http://sockerrus.se och tillsatte rivet citronskal och kardemumma, vilket är de runda kakorna och snittarna med socker på!
Brigitta Rasmussons grundrecept till småkakor:
200 gram smör (riktigt smör blir godast, ej margarin!)
1 dl florsocker
1 dl potatismjöl
4 dl mjöl
Gör så här:
1) Blanda alla ingredienser till en smidig deg
2) Forma degen till småkakor
3) Grädda i mitten av ugnen i 175 grader, ca 10-15 minuter beroende på formen och tjockleken på dina kakor
4) Låt dem svalna på plåten
Syltsnittar:
Grundrecept till småkakor
hallonsylt (går med annan sylt också)
Gör så här:
1) Forma degen till plattlånga längder
2) Gör en fördjupning i längden
3) Fyll med sylt
4) Grädda i mitten av ugnen i 175 grader, ca 15 minuter
5) Dela längden i snittar och låt svalna på plåten
Citron- & kardemummakakor:
Grundrecept till småkakor
Citronskal från 2 citroner (notera att detta är till ett helt grundrecet)
2 tsk kardemumma
Gör så här:
1) Rulla ut grundreceptet till runda, fingertjocka längder
2) Skär längderna i bitar, ca 2 cm och rulla till små bollar
3) Platta till bollarna lite med handen och sedan med gaffel
4) Strö socker och kardemumma över kakorna
5) Grädda i mitten av ugnen i 175 grader, ca 10 minuter