Kryddig linssoppa med aubergine och tomat

 
Första inlägget på den här bloggen blir ett matrecept på en kryddig linssoppa. Linssoppa är en mycket vanlig rätt i Kurdistan, vilket är det land jag kommer ifrån. Under min uppväxt har jag fått smaka på flera olika varianter av denna soppa. Jag har bland annat fått smaka på min farmors, mormors, mina fastrars och min mammas recept. Till grunden bygger deras soppor på att man kokar linser i vatten för att sedan pressa de och därefter tillsätta kryddor, vatten, stekt lök och nån pastaliknande sak (vet tyvärr inte vad det heter). Detta grundrecept bygger många vidare på för att sätta sin prägel på soppan. 
 
Precis som min farmor, mormor, min mamma och mina fastrar har jag också valt att bygga vidare på grundreceptet. Denna gång när jag lagade soppan valde jag att ändra rikting från det kurdiska köket för att istället vända mig mer mot de indiska smakerna. Här kommer därför ett kurdiskt/indisk- inspirerat recept på en kryddig linssoppa.
 
Recept för 4 personer
 
Ingredienser:
4 dl röda linser
1 aubergine
3 gula lökar
4 tomater 
1 citron 
2 matskedar creme fraiche
Grönsaksbuljongtärning
Salt 
Svartpeppar
Kryddpeppar 
Stark curry
Chilipulver 
Kanel
Solrosolja (går lika bra med annan olja!)
 
Gör så här:
1) Skär upp auberginen i tärningar för att därefter salta och låta dem stå i 30-60 min
2) Koka linserna på svag värme i ca 15-20 min eller tills de blir mjuka
3) Hacka löken och tomaten 
4) Fräs löken i matolja och lägg sedan ner de hackade tomataterna i pannan, fräs tills tomaterna blivit mjuka
5) Lägg ner abuerginen i pannan och fräs med tomaten och löken i några minuter
6) När linserna kokat klart och blivit mjuka, mixa dem med stavmixer till en slät puré 
7) Lägg ner löken, tomaterna och auberginen i kastrullen med linserna
8) Häll önskad mängd vatten i kastrullen och tillsätt pressad citron (mängden vatten beror på hur tjock du vill att soppan ska vara)
9) Tilsätt creme fraichen
10) Tillsätt önskad mängd kryddor och buljong (jag använde ca 2 buljonger)
11) Låt puttra på svag värme i ca 30 min 
  

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: