Mandel- & Äppelkrans

Den här mandelkransen har jag bakat 4 gånger under en och samma månad! Först bakade jag den hemma och sedan ville både mamma och min morbror ta med en likadan krans till jobbet. Efter att den blivit succé på deras jobb blev min mormor nyfiken och ville smaka. Det resulterade i att jag med glädje ställde mig och bakade åt henne också!! Att kransen blev så populär är ingen överraskning! En kombination av äpple, mandel och kanelbullar kan inte gå fel! Det bästa från 3 världar enligt mig!
Receptet tillhör Leila Lindholm! Jag har däremot ändrat lite i receptet där jag tillsattit lite mer smör och äpple i fyllningen. Jag har dessutom tillsattit vaniljpulver i både fyllningen samt vetedegen. Jag har ökat mängden kardemumma i degen och lagt till lite i fyllningen. 1 dl av mjölken har jag bytt ut mot grädde och mängden mjöl har jag minskat från 12 dl till 11 dl. Slutligen har jag valt att inte värma degvätskan utan istället baka med kall degvätska. Att baka med kall degvätska resulterar i att jäsningstiden ökar vilket kan vara jobbigt för den otålige. Jag kan dock trösta med att säga att en längre jäsningstid bidrar till att mer smak hinner utvecklas i degen! Längre jäsningstid = mer smak i degen = godare bullar!
Den här vetedegen är helt perfekt! Jag har testat många olika recept och jag kan med all säkerhet bekräfta att detta recept är det bästa jag har testat. Bullarna blir saftiga och luftiga, så pass att de känns som moln i konsistensen. Hemligheten tror jag är grädden i degen, att man bakar på kall degvätska samt att man inte smälter smöret. Om man smälter smöret behöver man nämligen tillsätta mer mjöl vilket resulterar i torrare bullar.
Vill man göra bullar istället för två kransar går det jätte bra! Höj då värmen i ugnen till 200 °C och grädda i 10 minuter.
Recept till 2st kransar:
Ingredienser:
Vetedeg:
2 dl röd mjölk
1 dl grädde
150 g mjukt smör
50 g jäst (fungerar lika bra med blå jäst som röd)
5) 1,5 dl socker
6) 0.5 tsk salt
1,5 msk nymortlad kardemumma
1 ägg
1 tsk vaniljpulver
11-12 dl vetemjöl special
Fyllning:
1 dl socker
120 g smör
3 st äpplen
200 gram mandelmassa
2 msk kanel
1 tsk vaniljpulver
2 tsk nymortlad kardemumma
Sockerlag:
1,5 dl socker
3/4 dl vatten
Gör såhär:
Vetedeg:
1) Morla kardemummakärnorna fint
2) Lös upp jästen tillsammans med kall mjölk och kall grädde
3) Rör ner socker, ägg, kardemumma och vaniljpulver
4) Skär det mjuka smöret i små kuber och rör ner det i skålen med övriga ingredienser
5) Tillsätt mjölet, allt på en gång! Jag brukar alltid ta 11 dl mjöl och då blir det bra! Skulle degen bli för torr kan man hälla i några droppar extra grädde så blir det lösare.
6) Knåda degen, antingen för hand eller maskin. Jag knådar både i maskin och för hand i minst 20 min på låg/medelhög hastighet . För att veta när degen är tillräckligt knådad kan man genomföra glutenprov, se inlägget om glutenprov här.
7) Låt degen jäsa till dubbel storlek i ca 90 min (jäsnigstiden varierar rätt mycket beroende på temperaturen i huset, på varma sommardagar jäser degen bättre än en kall vinterdag. Jäsningstiden beror även på hur färsk jästen är, ibland går det snabbare än andra gånger. En gång har jag väntat 2,5 h och en annan gång 1 timme. Bli därför inte orolig om degen inte jäser, ha då bara tålamod! Den kommer att jäsa så småningom!)
Fyllning:
1) Mortla kardemumma
2) Blanda allt förutom äpplena till en smet
3) Riv öpplena & krama lätt ur lite av saften innan du rör de rivna äpplena i smeten
Forma kransarna:
1) Efter att degen har jäst, dela den fösiktigt i två lika stora delar
2) Kavla ena delen till en rektangulär platta ca 40x15/20 cm, 0,5 cm tjock
3) Bred på hälften av fyllningen
4) Rulla ihop degen till en lång rulle
5) Lägg rullen i en springform 22/24 cm i diameter och klipp med en sax, sneda snitt i rullen. Hur stort mellanrum det ska vara mellan snitten går att variera. Jag brukar i alla fall klippa så att det blir ca 1 cm mellanrum. Djupet på snitten går också att variera. Jag brukar klippa så att snitten blir ca hälften så djupa som rullen. Efter att du har klippt ett snitt viker du snittet så att det lutar åt andra hållet. Det vill säga, om du har klippt snittet från vänster håll ska du vika snittet så det ligger åt höger håll. Luta även snittet mot mitten av kransen. Nästa snitt gör du ungefär samma sak med. Denna gång lutar du däremot snittet utåt från kransen istället för mot mitten. Snitten ska med andra ord ligga åt vartannat håll i kransen.
6) Gör punkt 2-5 med den andra degen också.
7) Låt kransarna jäsa i ca 1 timme
8) Pensla med uppvispat ägg och strö över mandelspån. Det blir fint om man strör över pärlsocker också!
9) Grädda i mitten av ugnen, 175 °C varmluft i ca 30 min. Gräddningstiden varierar beroende på ugn. I Leilas recept står det 20 min, i min ugn tar det dock längre tid. När kransen börjar blir för mörk kan du lägga en bit ugnsfolie på den för att hindra att den blir bränd.
10) Koka upp socker och vatten och pensla på kransarna!