Glutenprov
"Har jag knådat tillräckligt länge nu?" Är en fråga som kan uppstå hos rätt många hemmabagare. Om du är en av dem så har du kommit rätt!
För att veta om man har knådat en deg tillräckligt länge kan man genomgöra ett glutenprov/glutentest. Genom ett glutenprov kan man nämligen ta reda på om glutenet i mjölet, det vill säga om proteinen gliadin och glutenin har kopplats samman och bildat glutentrådar. När glutentrådar bildats i degen kommer ditt bröd att bli högt och luftigt.
För att genomföra ett glutenprov tar man tag i degen och drar/töjer ut den den försiktigt med händerna. Om man knådat tillräckligt länge och glutentrådar bildats kommer degen att vara elastisk och man man kan då dra ut degen så att man får en tunn hinna. Om man inte har knådat tillräckligt länge går det inte att dra ut/ töja degen och den kommer då att spricka!
Om man genomför ett glutenprov och får ett bra resultat ska man inte forsätta kåda degen, den kan då bli överarbetad! Om man fortsätter knåda kan nämligen de starka kopplingarna mellan proteinet i degen att brista vilket resulterar i att degen tappar spänst och flyter ut!
På bilden nedan genomför jag glutenprov på en bulldeg. Här kan man se hur det ska se ut när glutentrådarna har bildats.
